Warsztaty robienia Paschy serowej

Serdecznie zapraszamy na wspólne przygotowywanie serowej Paschy, która w wielu prawosławnych domach – zwłaszcza we wschodniej Polsce – tradycyjnie pojawia się na świątecznych stołach.

Podzielimy się wypróbowanym przepisem, podpowiemy na co zwracać uwagę podczas kompletowania składników, jej przygotowywania i …podawania .

Będzie można spróbować też wcześniej przygotowanej Paschy.

Sobota, 12 kwietnia, godz. 12.00, Centrum Kultury Prawosławnej w Białymstoku, ul. Św. Mikołaja 5

Pascha serowa wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Przyrządza się ją z twarogu i jajek, cukru i bakalii, a także masła i śmietany. Podaje się ją zazwyczaj w postaci ściętej piramidki, symbolizującej grób Chrystusa. Kształt ten nadaje specjalna drewniana forma, w której pascha stoi przez kilka godzin zanim odcieknie z niej serwatka. W przeciwieństwie do typowych polskich wielkanocnych deserów takich jak mazurki czy baby, ten deser należy do niezwykle wykwintnych i wysokokalorycznych. Jego przygotowanie nie jest jednak tak skomplikowane jak się to wydaje. Chętnych zapraszamy w sobotę, aby o tym się przekonać.